Varikot

Varikkojen jaottelu

Varikkojen sijainti on liikennöitsijöille hyvin tärkeää. Liikenteen tilaaja ei maksa hallisivuista eikä kuljettajanvaihdoista, joten mitä vähemmän liikennöitsijä joutuu käyttämään rahaa niihin, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on tarjouskilpailuissa.

Pääkaupunkiseudulla varikot voidaan jakaa kolmeen luokkaan:

Varsinaisten varikoiden lisäksi on ns. kylmiä varikoita, joilla ei ole omaa korjaamoa, vaan autot käyvät jollakin isommalla varikolla tarvitessaan korjaamopalveluja.

Klovi

Liikennöitsijä: Nobina
Osoite: Klovinpellontie 5, Espoo
Busseja: n. 200

Espoon Auton peruja olevan varikon Klovissa omistaa Espoon kaupunki. Nykyisin se on Nobinan päävarikko. Kun varikko rakennettiin 1980-luvulla, sitä sanottiin Pohjoismaiden nykyaikaisimmaksi. Varikon tiloissa toimii myös katsastusasema.

Hakunila

Liikennöitsijä: Nobina
Osoite: Pitkäsentie 23, Vantaa
Busseja: n. 100

Hakunilassa on Vantaan kaupungin omistama varikko, jolla on lähes aina ollut kerralla useampia eri käyttäjiä. Alunperin varikkoa käyttivät Connex edeltäjineen ja Oy Liikenne Ab. 2000 myös Concordia Bus tuli Hakunilaan. Oy Liikenne Ab lopetti toimintansa 2001 ja Connex keskitti Vantaan toimintonsa Tuupakkaan 2002. Etelä-Suomen Linjaliikenne piti vuodesta 2002 lähtien jonkin aikaa pääkaupunkiseudun varikkoaan Hakunilassa ennen kuin muutti Veromieheen. Veolia Transport palasi Hakunilaan vuoksi 2007 - 2016.

Hakunilan varikon tilalle on suunniteltu muuta maankäyttöä ja se purettaneen 2017 - 2018. Korvaava varikko tulee Långmossebergenin jätteenpolttolaitoksen viereen.

Roihupelto

Liikennöitsijä: Nobina
Osoite: Putkitie 3, Helsinki
Busseja: n. 65

Nobina ajaa Itä-Helsingin linjat Roihupellon teollisuusalueella olevalta varikolta. Varikolla ei ole korjaamoa samassa yhteydessä, vaan sillä on erillinen korjaamo Vantaalla Tuusulanväylän ja Kehä III:n liittymän lähellä.

Rajatorppa

Liikennöitsijä: Nobina
Osoite: Köysikuja 1, Vantaa
Busseja: n. 60

Nobinalla on kylmä varikko kuljetusliikkeen pihassa Vihdintien läheisyydessä. Varikko on Klovin sivutoimipiste.

Ilmala

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Postintaival 3, Helsinki
Busseja: n. 120 (+ kaukoliikenne)

Pohjolan Liikenteen pääkonttori Ilmalassa on aivan emoyhtiö VR:n varikon vieressä ja siellä on myös PL:n päävarikko. PL ajaa sieltä sekä kaukoliikennettä että HSL:n liikennettä. Varikkotonttia ollaan ottamassa muuhun käyttöön ja Ilmalan toiminta siirtyy Veturitielle 2017.

Veturitie

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Veturitie 17, Helsinki
Busseja: n. 55

Pohjolan Liikenne voitti vuoden 2014 alusta alkaen niin paljon liikennettä, ettei lisäliikenne mahtunut enää Ilmalan varikolle. Silloin se perusti lähelle toisen varikon Veturitielle paikalle, jossa PL:n emoyhtiö VR oli pitänyt ennen lastausasemaa kuorma-autojen lastaamiseksi juniin. Varikkoa ollaan laajentamassa merkittävästi, koska Ilmalan varikko muuttaa sinne.

Suomenoja

Liikennöitsijät: PL, Transdev, Åberg, Korsisaari
Osoite: Hyljekuja, Espoo
Busseja: Transdev n. 70, PL n. 45, Åberg n. 10 (+ tilausliikenne), Korsisaari n. 10

Suomenojalla on suuri varikkokeskittymä, jonka omistavat Åbergin Linja, Tehi-invest, P. Tyllilä Linja, Christian Berner Invest ja Espoon kaupunki. Åbergin Linja on vuokrannut osan varikostaan Hyljekuja 3:ssa Korsisaarelle. P. Tyllilä Linjan varikolla on firman itsensä lisäksi Pohjolan Liikenne (Hyljekuja 6). Transdevin varikon (Hyljekuja 7) omistaa Tehi-invest. Transdevillä on alueella käytössään myös kaksi bussien pysäköintikenttää, jotka omistavat Christian Berner Invest (Hyljekuja 4) ja Espoon kaupunki (Hyljekuja 1).

Finnoonniitty

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Finnoonnniitty 4, Espoo
Busseja: n. 45

PL voitti syysliikenteen 2016 alusta lähtien niin paljon liikennettä Espoosta, että kaikki bussit eivät mahtuneet Suomenojalle. Se perusti siksi kylmän varikon lähistölle Länsiväylän toiselle puolelle.

Kirkkonummi

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Ojangontie, Kirkkonummi
Busseja: n. 25

Pohjolan Liikenteen päävarikko Kirkkonummella on Strömsbyssä.

Lapinkylä

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Evitskogintie 73, Kirkkonummi
Busseja: n. 5

Pohjolan Liikenteellä on Keski-Kirkkonummella pieni sivutoimipiste.

Laukkoski

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Rinnenmäentie 11, Pornainen
Busseja: n. 20

Pohjolan Liikenne ajaa pääosan Sipoon liikenteestä Pornaisten Laukkoskella sijaitsevalta entiseltä A.E. Koskinen & Pojat Oy:n varikolta.

Söderkulla

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Uusi Porvoontie 1306, Sipoo
Busseja: n. 5

Pohjolan Liikenteellä on pieni varikko Söderkullassa Etelä-Sipoon liikennettä varten. Varikko on entinen Sipoon Linjan varikko.

Ruskeasuo (Ruha)

Liikennöitsijä: HelB
Osoite: Nauvontie 3, Helsinki
Busseja: n. 300

Ruha oli ennen STA:n päävarikko ja myös HKL-Bussiliikenteen läntinen varikko. Varikon omistaa HKL. Nyt Ruha on HelBin päävarikko. Ruhassa on ainoa pääkaupunkiseudun varikolla oleva maakaasun tankkausasema ja siksi HelB:n maakaasubussit ovat Ruhassa. Ruhan varikosta osa on vuokrattu salibandykeskukseksi.

Vartiokylä (Varha)

Liikennöitsijä: HelB
Osoite: Viilarintie 5, Helsinki
Busseja: n. 50

Varha on HKL-Bussiliikenteen entinen itäinen varikko, joka oli myös HKL-Bussiliikenteen päävarikko. Varha on HKL:n omistuksessa. Helsingin Bussiliikenne on supistanut merkittävästi Varhan toimintaa ja on mm. lakkauttanut sen korjaamon, minkä vuoksi se on nykyään kylmä varikko.

Tuupakka

Liikennöitsijät: Transdev
Osoite: Tuupakantie 4, Vantaa
Busseja: n. 50

Tuupakan varikon omistaa Vantaan kaupunki. Siellä on Transdevin lisäksi joitakin kaupungin omia toimintoja. Tuupakan varikkoa on laajennettu 2002 (jolloin Veolia Transport siirsi Hakunilan toimintonsa Tuupakkaan) ja 2005 (jolloin Veolia Transport voitti Vantaalta paljon uutta liikennettä). Nämä laajennuskentät eivät ole enää bussivarikkokäytössä Transdevin hävittyä liikennettä.

Tattarisuo (Transdev)

Liikennöitsijä: Transdev
Osoite: Jäähdytintie 25 - 27, Helsinki
Busseja: n. 40

Veolia Transportin voitettua runsaasti Koillis-Helsingin linjoja vuoden 2013 alussa se perusti oman varikon Tattarisuolle.

Tattarisuo (Tammelundin Liikenne)

Liikennöitsijä: TLL
Osoite: Kytkintie 40, Helsinki
Busseja: n. 15

Tammelundin Liikenteellä on oma varikko Tattarisuolla. Lähellä on myös Gasumin yleinen maakaasun tankkausasema, jossa TLL:n kaasubussit käyvät tankkaamassa.

Koskela

Liikennöitsijä: Trandev
Osoite: Koskelantie 39, Helsinki
Busseja: n. 20

Koskela on perinteinen HKL:n pohjoinen bussivarikko. HelB kuitenkin luopui sen käytöstä vuoden 2011 alussa hävittyään paljon liikennettä. Varikko jäi HKL:n omistukseen. 2013 alussa Veolia Transport vuokrasi osan varikosta voitettuaan runsaasti Koillis-Helsingin linjoja.


Päivitetty 26.9.2016