Varikot

Varikkojen jaottelu

Varikkojen sijainti on liikennöitsijöille hyvin tärkeää. Liikenteen tilaaja ei maksa hallisivuista eikä kuljettajanvaihdoista, joten mitä vähemmän liikennöitsijä joutuu käyttämään rahaa niihin, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on tarjouskilpailuissa.

Pääkaupunkiseudulla varikot voidaan jakaa kolmeen luokkaan:

Varsinaisten varikoiden lisäksi on ns. kylmiä varikoita, joilla ei ole omaa korjaamoa, vaan autot käyvät jollakin isommalla varikolla tarvitessaan korjaamopalveluja.

Klovi

Liikennöitsijä: Nobina
Osoite: Klovinpellontie 5, Espoo
Busseja: n. 200

Espoon Auton peruja olevan varikon Klovissa omistaa Espoon kaupunki. Nykyisin se on Nobinan päävarikko. Kun varikko rakennettiin 1980-luvulla, sitä sanottiin Pohjoismaiden nykyaikaisimmaksi. Varikon tiloissa toimii myös katsastusasema.

Hakunila

Liikennöitsijä: Nobina
Osoite: Pitkäsentie 23, Vantaa
Busseja: n. 100

Hakunilassa on Vantaan kaupungin omistama varikko, jolla on lähes aina ollut kerralla useampia eri käyttäjiä. Alunperin varikkoa käyttivät Connex edeltäjineen ja Oy Liikenne Ab. 2000 myös Concordia Bus tuli Hakunilaan. Oy Liikenne Ab lopetti toimintansa 2001 ja Connex keskitti Vantaan toimintonsa Tuupakkaan 2002. Etelä-Suomen Linjaliikenne piti vuodesta 2002 lähtien jonkin aikaa pääkaupunkiseudun varikkoaan Hakunilassa ennen kuin muutti Veromieheen. Veolia Transport palasi Hakunilaan vuoksi 2007 - 2016.

Hakunilan varikon tilalle on suunniteltu muuta maankäyttöä ja se purettaneen 2020. Korvaava varikko tulee Långmossebergenin jätteenpolttolaitoksen viereen.

Roihupelto

Liikennöitsijä: Nobina
Osoite: Putkitie 3, Helsinki
Busseja: n. 65

Nobina ajaa Itä-Helsingin linjat Roihupellon teollisuusalueella olevalta varikolta. Varikolla ei ole korjaamoa samassa yhteydessä, vaan sillä on erillinen korjaamo Vantaalla Tuusulanväylän ja Kehä III:n liittymän lähellä.

Rajatorppa

Liikennöitsijä: Nobina
Osoite: Köysikuja 1, Vantaa
Busseja: n. 60

Nobinalla on kylmä varikko kuljetusliikkeen pihassa Vihdintien läheisyydessä. Varikko on Klovin sivutoimipiste.

Ilmala

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Veturitie 17, Helsinki
Busseja: n. 200

Pohjolan Liikenteelle valmistui vuonna 2017 kokonaan uusi päävarikko Ilmalaan omistajan VR:n varikon viereen. PL ajaa sieltä HSL-liikenteen lisäksi myös muuta liikennettä, mm. pikavuoroja. Jo vuonna 2014 osa tontista otettiin PL:lle varikkokäyttöön, kun kaikki liikenne ei mahtunut vanhalle Postintaipaleen varikolle. Sitä ennen tontti oli ollut rautatieliikenteen käytössä.

Suomenoja

Liikennöitsijät: PL, Åberg, Transdev, Korsisaari, Taksikuljetus
Osoite: Hyljekuja, Espoo
Busseja: PL n. 45, Transdev n. 10, Åberg n. 10 (+ tilausliikenne), Korsisaari n. 10, Taksikuljetus 4

Suomenojalla on suuri varikkokeskittymä, jonka omistavat Åbergin Linja, Tehi-invest, P. Tyllilä Linja, Christian Berner Invest ja Espoon kaupunki. Åbergin Linja on vuokrannut osan varikostaan Hyljekuja 3:ssa Korsisaarelle, Transdeville ja Taksikuljetukselle. P. Tyllilä Linjan varikolla on firman itsensä lisäksi Pohjolan Liikenne (Hyljekuja 6). Alueella oli myös Transdevin varikko (Hyljekuja 7), jonka omistaa Tehi-invest. Transdevillä oli alueella käytössään myös kaksi bussien pysäköintikenttää, jotka omistavat Christian Berner Invest (Hyljekuja 4) ja Espoon kaupunki (Hyljekuja 1). Transdev luopui Espoon varikosta länsimetron liityntäliikenteen alettua tammikuussa 2018. Linjan 124 liikennöinnin Transdev hoitaa kuitenkin Åbergin Linjan varikolta.

Finnoonniitty

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Finnoonnniitty 4, Espoo
Busseja: n. 45

PL voitti syysliikenteen 2016 alusta lähtien niin paljon liikennettä Espoosta, että kaikki bussit eivät mahtuneet Suomenojalle. Se perusti siksi kylmän varikon lähistölle Länsiväylän toiselle puolelle.

Kirkkonummi

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Ojangontie, Kirkkonummi
Busseja: n. 25

Pohjolan Liikenteen päävarikko Kirkkonummella on Strömsbyssä.

Lapinkylä

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Evitskogintie 73, Kirkkonummi
Busseja: n. 5

Pohjolan Liikenteellä on Keski-Kirkkonummella pieni sivutoimipiste.

Laukkoski

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Rinnenmäentie 11, Pornainen
Busseja: n. 20

Pohjolan Liikenne ajaa pääosan Sipoon liikenteestä Pornaisten Laukkoskella sijaitsevalta entiseltä A.E. Koskinen & Pojat Oy:n varikolta.

Söderkulla

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Uusi Porvoontie 1306, Sipoo
Busseja: n. 5

Pohjolan Liikenteellä on pieni varikko Söderkullassa Etelä-Sipoon liikennettä varten. Varikko on entinen Sipoon Linjan varikko.

Ruskeasuo (Ruha)

Liikennöitsijä: HelB
Osoite: Nauvontie 3, Helsinki
Busseja: n. 300

Ruha oli ennen STA:n päävarikko ja myös HKL-Bussiliikenteen läntinen varikko. Varikon omistaa HKL. Nyt Ruha on HelBin päävarikko. Ruhassa on ainoa pääkaupunkiseudun varikolla oleva maakaasun tankkausasema ja siksi HelB:n maakaasubussit ovat Ruhassa. Ruhan varikosta osa on vuokrattu salibandykeskukseksi.

HKL suunnittelee Ruhan muuttamista yhdistetyksi raitiovaunu- ja bussivarikoksi.

Vartiokylä (Varha)

Liikennöitsijä: HelB
Osoite: Viilarintie 5, Helsinki
Busseja: n. 50

Varha on HKL-Bussiliikenteen entinen itäinen varikko, joka oli myös HKL-Bussiliikenteen päävarikko. Varha on HKL:n omistuksessa. Helsingin Bussiliikenne on supistanut merkittävästi Varhan toimintaa ja on mm. lakkauttanut sen korjaamon, minkä vuoksi se on nykyään kylmä varikko. Varikon tilalle rakennetaan Raide-Jokerin raitiovaunuvarikko. Rakennustöiden alkaessa Varhan käyttö bussivarikkona loppuu.

Tuupakka

Liikennöitsijät: Transdev
Osoite: Tuupakantie 4, Vantaa
Busseja: n. 50

Tuupakan varikon omistaa Vantaan kaupunki. Siellä on Transdevin lisäksi joitakin kaupungin omia toimintoja. Tuupakan varikkoa on laajennettu 2002 (jolloin Veolia Transport siirsi Hakunilan toimintonsa Tuupakkaan) ja 2005 (jolloin Veolia Transport voitti Vantaalta paljon uutta liikennettä). Nämä laajennuskentät eivät ole enää bussivarikkokäytössä Transdevin hävittyä liikennettä.

Tattarisuo (Transdev)

Liikennöitsijä: Transdev
Osoite: Jäähdytintie 25 - 27, Helsinki
Busseja: n. 40

Veolia Transportin voitettua runsaasti Koillis-Helsingin linjoja vuoden 2013 alussa se perusti oman varikon Tattarisuolle.

Tattarisuo (Tammelundin Liikenne)

Liikennöitsijä: TLL
Osoite: Kytkintie 40, Helsinki
Busseja: n. 15

Tammelundin Liikenteellä on oma varikko Tattarisuolla.

Koskela

Liikennöitsijä: Trandev
Osoite: Koskelantie 39, Helsinki
Busseja: n. 20

Koskela on perinteinen HKL:n pohjoinen bussivarikko. HelB kuitenkin luopui sen käytöstä vuoden 2011 alussa hävittyään paljon liikennettä. Varikko jäi HKL:n omistukseen. 2013 alussa Veolia Transport vuokrasi osan varikosta voitettuaan runsaasti Koillis-Helsingin linjoja.

Kolohonka

Liikennöitsijä: Savonlinja
Osoite: Kivipyykintie 8, Vantaa
Busseja: n. 50

Savonlinjalla on oma varikko Kolohongassa, jossa sillä on myös kaukoliikenteen busseja.

Kaivoksela

Liikennöitsijä: Reissu Ruoti
Osoite: Vetotie 4, Vantaa
Busseja: 2 (+ tilausajobusseja)

Moni pieni tilausajoliikennöitsijä vuokrasi Kaivokselan entisestä Volvo Truck Centeristä varikkotilaa Volvon muutettua uusiin tiloihin Viinikkalaan 2016. Siellä on myös Reissu Ruodin pääkaupunkiseudun bussit.


Päivitetty 1.9.2018