Varikot

Varikkojen jaottelu

Varikkojen sijainti on liikennöitsijöille hyvin tärkeää. Liikenteen tilaaja ei maksa hallisivuista eikä kuljettajanvaihdoista, joten mitä vähemmän liikennöitsijä joutuu käyttämään rahaa niihin, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on tarjouskilpailuissa.

Pääkaupunkiseudulla varikot voidaan jakaa kolmeen luokkaan:

Varsinaisten varikoiden lisäksi on ns. kylmiä varikoita, joilla ei ole omaa korjaamoa, vaan autot käyvät jollakin isommalla varikolla tarvitessaan korjaamopalveluja.

Klovi

Liikennöitsijä: Nobina
Osoite: Klovinpellontie 5, Espoo
Busseja: n. 200

Espoon Auton peruja olevan Espoon suurimman varikon Klovissa omistaa Espoon kaupunki. Nykyisin se on Nobinan päävarikko. Kun varikko rakennettiin 1980-luvulla, sitä sanottiin Pohjoismaiden nykyaikaisimmaksi. Varikon tiloissa toimii myös katsastusasema.

Hakunila

Liikennöitsijä: Nobina
Osoite: Pitkäsentie 23, Vantaa
Busseja: n. 100

Hakunilassa on Vantaan kaupungin omistama varikko, jolla on lähes aina ollut kerralla useampia eri käyttäjiä. Alun perin varikkoa käyttivät Oy Liikenne Ab ja Connex edeltäjineen (Vantaan Liikenne oli 1991 ostanut Oy Liikenne Ab:n tytäryhtiön Hakunilan Liikenteen). 2000 myös Concordia Bus tuli Hakunilaan. Oy Liikenne Ab lopetti toimintansa 2001 ja Connex keskitti Vantaan toimintonsa Tuupakkaan 2002. Etelä-Suomen Linjaliikenne piti vuodesta 2002 lähtien jonkin aikaa pääkaupunkiseudun varikkoaan Hakunilassa ennen kuin muutti Veromieheen. Veolia Transport palasi Hakunilaan vuosiksi 2007 - 2016.

Hakunilan varikon tilalle on suunniteltu muuta maankäyttöä ja se purettaneen 2021. Korvaavaa varikkoa rakennetaan Ojankoon, Långmossebergenin jätteenpolttolaitoksen viereen.

Roihupelto (Nobina)

Liikennöitsijä: Nobina
Osoite: Putkitie 3, Helsinki
Busseja: n. 65

Nobina ajaa Itä-Helsingin linjat Roihupellon teollisuusalueella olevalta varikolta. Varikolla ei ole korjaamoa samassa yhteydessä, vaan sillä on erillinen korjaamo Vantaalla Tuusulanväylän ja Kehä III:n liittymän lähellä.

Rajatorppa

Liikennöitsijä: Nobina
Osoite: Köysikuja 1, Vantaa
Busseja: n. 60

Nobinalla on kylmä varikko kuljetusliikkeen pihassa Vihdintien läheisyydessä. Varikko on Klovin sivutoimipiste.

Ilmala

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Veturitie 17, Helsinki
Busseja: n. 200

Pohjolan Liikenteelle valmistui vuonna 2017 kokonaan uusi päävarikko Ilmalaan omistajan VR:n varikon viereen. PL ajaa sieltä HSL-liikenteen lisäksi Finnair-bussia ja jonkin verran myös Länsi-Uudenmaan liikennettä. Jo vuonna 2014 osa tontista otettiin PL:lle varikkokäyttöön, kun kaikki liikenne ei mahtunut vanhalle Postintaipaleen varikolle. Sitä ennen tontti oli ollut rautatieliikenteen käytössä.

Suomenoja

Liikennöitsijät: PL, Åberg, Taksikuljetus
Osoite: Hyljekuja, Espoo
Busseja: PL n. 45, Åberg n. 10 (+ tilausliikenne), Taksikuljetus 4

Suomenojalla on suuri varikkokeskittymä, jonka omistavat Åbergin Linja, Tehi-invest, P. Tyllilä Linja, Christian Berner Invest ja Espoon kaupunki. Åbergin Linja on vuokrannut osan varikostaan Hyljekuja 3:ssa Taksikuljetukselle. P. Tyllilä Linjan varikolla on firman itsensä lisäksi Pohjolan Liikenne (Hyljekuja 6). Alueella oli myös Transdevin varikko (Hyljekuja 7), jonka omistaa Tehi-invest. Transdevillä oli alueella käytössään myös kaksi bussien pysäköintikenttää, jotka omistavat Christian Berner Invest (Hyljekuja 4) ja Espoon kaupunki (Hyljekuja 1). Transdev luopui Espoon varikosta länsimetron liityntäliikenteen alettua tammikuussa 2018, tosin se hoiti linjaa 124 edelleen Suomenojalta Åbergin Linjan varikolta elokuuhun 2019 asti.

Finnoonniitty

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Finnoonnniitty 4, Espoo
Busseja: n. 45

PL voitti syysliikenteen 2016 alusta lähtien niin paljon liikennettä Espoosta, että kaikki bussit eivät mahtuneet Suomenojalle. Se perusti siksi kylmän varikon lähistölle Länsiväylän toiselle puolelle.

Kerava

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Peltomäenkatu, Kerava
Busseja: n. 35

Pohjolan Liikenne voitti Keravan liikenteen syysliikenteen 2019 alusta alkaen ja perusti sitä varten varikon Keravalle VR:n omistamalle tontille.

Kirkkonummi

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Ojangontie, Kirkkonummi
Busseja: n. 25

Pohjolan Liikenteen päävarikko Kirkkonummella on Strömsbyssä.

Lapinkylä

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Evitskogintie 73, Kirkkonummi
Busseja: n. 5

Pohjolan Liikenteellä on Keski-Kirkkonummella pieni sivutoimipiste.

Laukkoski

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Rinnenmäentie 11, Pornainen
Busseja: n. 20

Pohjolan Liikenne ajaa pääosan Sipoon liikenteestä Pornaisten Laukkoskella sijaitsevalta entiseltä A.E. Koskinen & Pojat Oy:n varikolta.

Söderkulla

Liikennöitsijä: PL
Osoite: Uusi Porvoontie 1306, Sipoo
Busseja: n. 5

Pohjolan Liikenteellä on pieni varikko Söderkullassa Etelä-Sipoon liikennettä varten. Varikko on entinen Sipoon Linjan varikko.

Ruskeasuo

Liikennöitsijä: HelB
Osoite: Nauvontie 3, Helsinki
Busseja: n. 200

Ruskeasuo eli Ruha (= Ruskeasuon halli) oli ennen STA:n päävarikko ja myös HKL-Bussiliikenteen läntinen varikko. Nyt Ruha on HelBin päävarikko. Varikon omistaa HKL. Ruhassa on ainoa pääkaupunkiseudun varikolla oleva maakaasun tankkausasema ja siksi HelB:n maakaasubussit ovat Ruhassa. Ruhan varikosta osa on vuokrattu salibandykeskukseksi.

HKL suunnittelee Ruhan muuttamista yhdistetyksi raitiovaunu- ja bussivarikoksi.

Roihupelto (HelB)

Liikennöitsijä: HelB
Osoite: Metrovarikonkuja, Helsinki
Busseja: n. 30

HelB:llä on pieni kylmä varikko Itäkeskuksen lähellä metrovarikon vieressä. Varikko on valmistunut 2020 ja sen omistaa HKL.

Kolohonka

Liikennöitsijä: Savonlinja
Osoite: Kivipyykintie 8, Vantaa
Busseja: n. 50

Savonlinjalla on oma varikko Kolohongassa, jossa sillä on myös kaukoliikenteen busseja.

Tattarisuo

Liikennöitsijä: TLL
Osoite: Kytkintie 40, Helsinki
Busseja: n. 40

Tammelundin Liikenteellä on oma varikko Tattarisuolla.

Nurmijärvi

Liikennöitsijä: Korsisaari
Osoite: Alhonniituntie 1, Nurmijärvi
Busseja: n. 50

Korsisaaren päävarikko on Nurmijärvellä Alhonniitun teollisuusalueella. Siellä on pääosin muun kuin HSL-liikenteen busseja, mutta myös HSL-linja 961 ajetaan sieltä.


Päivitetty 24.6.2020